Exkurze na Fakultě strojního inženýrství VUT

Dne 15.4.2024 se šestnáct žáků Stojanova gymnázia, Velehrad vydalo na návštěvu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

V ranních hodinách jsme se vlakem a posléze „šalinou“ přesunuli do budovy FSI VUT. Prvním zážitkem pro nás byl stařičký výtah zvaný „pater noster“, který řada z nás do této doby znala pouze z obrázků a filmů. Následoval asi dvouhodinový program, kde jsme se věnovali materiálovému inženýrství. Po krátké teoretické prezentaci jsme měli možnost zhlédnout laboratoře, kde se zkoumá např. příčina prasknutí některých materiálů. Zajímavé byly i zkušební laboratoře, kde se zkoumala pevnost a pružnost materiálů. V závěru jsme se měli možnost osobně přesvědčit o tom, že trefit cca pěticentimetrový kovový hranol uchycený ve svěráku není zas tak jednoduché. A může to mít i tragické následky pro kladivo.

Po obědové pauze jsme se přesunuli na Matematický ústav, kde jsme vyslechli přednášku na téma Matematika v základních pronásledovacích a únikových strategiích. Díky ní už známe i matematické pozadí problému s Achillem snažícím se dohonit želvu. V závěru naší návštěvy jsme na vlastní oči viděli formuli, kterou vlastnoručně postavili studenti VUT. Exkurze byla velmi zajímavá a přírodovědně smýšlejícím žákům dala námět, kam je možné po maturitě směřovat své kroky.

Eva Pěchová