Francie všemi smysly

Zemi galského kohouta jsme poznávali na naší cestě ve dnech 4.-10.4. Vydali jsme se školními auty do Bretaně, ale nemohli jsme nechat bez povšimnutí ani kouzelný region Champagne a úžasnou Normandii.

V Champagni jsme tedy navštívili město Remeš s katedrálou, místem korunovací francouzských králů.

Následně jsme se přesunuli do města Villers-Cotterêts, kde král František I. ustnovil francouzštinu jako oficiální jazyk svého království. V tamním zámku je nyní instalováno Cemtrum francouzského jazyka (https://www.cite-langue-francaise.fr/), kde jsme absolvovali program, který nás provedl zajímavostmi francouzské slovní zásoby.

Po příjezdu do Normandie jsme mohli obdivovat krásy nádherného historického města Caen. Také jsme si zde ale připomněli bolestné válečné události, když jsme navštívili nejrozsáhlejší ze hřbitovů Američanů v Normandii, ležící na kopci u města Colleville-sur-Mer nad pláží Omaha a samotnou Omaha beach. Zde se v letošním roce uskuteční rozsáhlá vzpomínková akce při příležitosti 80. výročí Dne D (https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000100411/cast/1038672/). I SGV si bude zvláště v příštím roce připomínat události spojené s koncem 2. světové války a my jsme toto vzpomínání pomyslně zahájili naší návštěvou zde ve Francii.

Na rozhraní Normandie a Bretaně leží ikonická památka světového dědictví Unesco Mont Saint Michel. My jsme ji navštívili v neděli, měli jsme tedy možnost oslavit zde mši svatou v bývalém benediktinském opatství. Přístavní město Saint Malo nás přivítalo slunným počasím a slunce nás provázelo také v malebném městečku Bayeaux, které je proslavené vzácnou tapiserií znázorňující slavnou bitvu u Hastings.

Bretaň, moře a déšť. Ubytování na pláži, ranní výhled na východ slunce a přejezd do městečka Guingamp, poblíž kterého se nachází francouzská škola Le lycée professionnel du RESTMEUR (https://www.lyceedurestmeur.com/). Moc děkujeme za milé přijetí, možnost představit nejen Českou republiku, ale i náš region, Velehrad a hlavně naši školu. Na oplátku jsme si prohlédli školu francouzskou a nechyběl ani oběd v místní školní jídelně. Moc se těšíme, že naše francouzské přátele brzy přivítáme na SGV. Město Rennes nás nechalo okusit pravé bretaňské počasí. Déšť a vítr nás provázel na prohlídce tohoto hlavního města regionu.

Na dlouhé cestě z Bretaně do ČR jsme si udělali ještě malou zastávku v krásných zahradách ve Versailles.

Francii jsme viděli – její krásné památky a přírodu.
Francii jsme slyšeli – nádherný francouzský jazyk, jehož znalost jsme si mohli konečně ověřit. A domluvili jsme se. 🙂
Francii jsme ochutnali – croissanty, bagety, palačinky (sladké i slané) a sýry.
Francii jsme cítili – ty sýry.
Francii jsme si “ohmatali” – studenou vodu z moře i tu, která na nás padala v Rennes – to jsme cítili na vlastní kůži.

Díky všem skvělým studentům, kteří měli chuť se na tuto cestu vydat. Díky ochotným řidičům a pomocníkům, kteří se nebáli vyrazit.

MERCI ET AU REVOIR.

Eva Petruchová

Další fotografie ZDE.