58. ročník Ars Poetica

V pátek 16. 2. se na Pedagogické fakultě MU v Brně uskutečnilo krajské kolo soutěžní přehlídky Puškinův památník 2024.

Už téměř 10 let se zúčastňujeme této přehlídky v interpretaci prozaických, poetických a písňových textů v ruském jazyce. V tomto roce se na krajské úrovni akce vrátila na PdF MU v Brně. Naše gymnázium reprezentovaly Ella Poláková, Anna Řezníčková a Ester Hegrová.

Ella a Anička zažily letos na Puškinově památníku svoji premiéru. Pro brněnské publikum a odbornou porotu si připravily scénické provedení povídky Valentiny Osejevy Kouzelné slovo a v kategorii recitace a slovního projevu SŠ obsadily první místo. Ester se účastnila Ars Poeticy už po druhé. Loňské vítězství bylo jistě zavazující, ale Ester dokázala svou pověst dívky s elektrickou kytarou a zajímavým repertoárem potvrdit a také letos získala v kategorii hudebního projevu studentů středních škol první místo. Její vystoupení se odlišovalo od ostatních soutěžících v této kategorií moderním přístupem a bezprostředností projevu. Vítězové jsou pozváni do Prahy na celostátní přehlídku 58. ročníku Ars Poetica, která se uskuteční 6. června, v den narození ruského básníka Puškina, jehož jméno přehlídka nese.

Na konci programu v Brně jsme se dozvěděli o tom, že v ruském polárním vězení zemřel ruský opoziční politik Alexej Navalný. Celá aula při oznámení této zprávy ztichla a všichni zúčastnění uctili jeho památku minutou ticha. Na tvářích mnoha lidí, organizátorů přehlídky, byly patrné slzy.

-RosA-