Puškinův památník: rock z Velehradu

V 57. ročníku soutěže Ars Poetica – Puškinův památník se naše zástupkyně Ester Hegrová umístila ve své kategorii na 1. místě a postupuje na celostátní přehlídku do Prahy.

Jde o soutěž v přednesu textů v ruském jazyce: básní, prozaických nebo hudebních děl. Vystoupení vítězů ze všech krajských kol proběhne v Praze 6. 6. 2023, tedy v den, kdy se v roce 1799 narodil Alexandr Sergejevič Puškin, jehož jméno přehlídka nese.   

Ester v Brně zazpívala dvě rockové písně v doprovodu elektrické kytary. Pro své vystoupení si vybrala píseň ruské pop rockové zpěvačky Zemfiry, která v současné době žije mimo území Ruské federace, kde byla za své protiválečné postoje prohlášena za zahraničního agenta. Ester zpívala její skladbu Prosti menja moja ljubov. Pro druhou skladbu Ester sáhla do tvůrčí dílny mladých hudebníků z Volgogradu, indie rockové skupiny Papin Olympos. Skladba Ťomno-oranževyj zakat, jejich první track z roku 2018, se stal soutěžní skladbou naší interpretky.

Je potřeba dodat, že se ukázalo, že současná situace v Rusku není tím, co by Puškinův památník v Brně posunulo kvalitativně vpřed. Kvalitní vystoupení a moderní, svěží vítr, který dramaturgií svého vystoupení nabídla Ester, by si zasloužilo mnohem současnější pohled na Rusko a vyrovnanější konkurenci, než s jakou jsme se letos v Brně setkali. Je patrné, že zabezpečit budoucnost ruštiny v zahraničí by mělo být spíše úkolem těch, kteří byli organizátory Puškinova památníku v Brně v minulých letech, tedy akademických kruhů: Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Takové důstojné prostředí by mnohem víc slušelo i našim reprezentantům.   

Alena Rosíková