Pěvecký sbor a cimbálová muzika SGV v Praze

Dne 21. dubna se padesátka našich zpěváků a muzikantů vypravila vlakem do Prahy. Přestože cesta byla dlouhá, po pár hodinách veselé cesty jsme úspěšně dorazili na pražské Arcibiskupské gymnázium.

Zanedlouho přijel i sbor Piarissimo z Trenčína (Slovensko) a sbor Squadra Risonante z Hradce Králové. Všichni jsme se přivítali a začala společná zkouška v aule. Po třech hodinách intenzivní práce jsme se přesunuli na akustickou zkoušku (+ zvukovou zkoušku TV NOE) do katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Zhruba po hodině a půl jsme skončili nácvik a vrátili jsme se zpátky na pražské gymnázium, kde jsme načerpali sílu na další den.        

V sobotu jsme se odpočatí a plní energie vydali opět do katedrály na Pražský hrad. Ale ne pro nic za nic – oslavili jsme při mši svaté 1050. výročí od založení pražského biskupství, svátek sv. Vojtěcha (zemřel 23. dubna 997) a kulaté narozeniny kardinála Dominika Duky (narozen 26. dubna 1943). Celá bohoslužba, doprovázená naším zpěvem, byla odvysílána v přímém přenosu televize Noe. Zazněla díla jako například Aleluja ze slavného oratoria Mesiáš, starodávného textu Veni, dulcis Consolator z roku 1601, Ecce sacerdos magnus od Jiřího Strejce, Náš Pán od Riche Mullinse, Ave Maria Mikuláše Schneidera-Trnavského, ale i populární díla v úpravě Josefa Macka – Větší je náš Bůh či Oceány. Na samotný závěr pak zazněl chorál Hospodine, pomiluj ny a Regina caeli. Nakonec jsme se přesunuli na raut do arcibiskupských zahrad, kde se o příjemnou atmosféru postarala také naše cimbálová muzika.

Po všem jsme si dali rozchod po Praze a každý se odměnil něčím dobrým na zub. Ale zpěv ještě zdaleka nebyl u konce. Svými písněmi jsme obohatili večerní Václavské náměstí a moc jsme si to užili. Atmosféra byla úžasná. V neděli jsme pak pro změnu zazpívali v bazilice svaté Ludmily. Bylo to krásné a nikomu se nechtělo jet domů, ale bohužel… A tak jsme šli na vlak a jeli domů s mnoha zážitky. Na Prahu budeme vzpomínat určitě ještě dlouho!

Kdo jste nestihli přímý přenos, můžete se podívat na záznam zde: https://www.tvnoe.cz/porad/37225-mse-svata-ke-cti-sv-vojtecha-praha-katedrala-sv-vita-vaclava-a-vojtecha/viz-334884

Leona Samcová, 1.B