Konference o čtení v angličtině

Sotva se studenti prvního ročníku rozkoukali na Stojanově gymnáziu, už je stačili přivítat i vysokoškolští profesoři světových prestižních univerzit.

Celé setkání prváků s těmito autoritami zorganizovala třída 3. B v Zimním sále v pátek 24. září.  Přípravy na tuto akci započaly vlastně už
v minulém školním roce, ale organizaci samotné konference začali třeťáci připravovat týden před jejím konáním: bylo například potřeba vyrobit letáčky, dekorace, plakáty.

Vážený čtenář už jistě pochopil, že odborníky z univerzit představovali žáci třetího ročníku, a tak se slovutné profesorky z Yalu, Harwardu a Oxfordu ihned po uvítání a úvodním proslovu moderátorky pustily do přednášení. Během přednášek mohli studenti z 1. A pochytit nejeden tip, jak začít číst v angličtině, triky, jak si díky čtení anglických knih zlepšit slovní zásobu, naučit se využívat užitečné fráze nebo jak postupovat při tvorbě akademických plakátů zaměřených na přečtené anglické knihy.

Nejen věděním živ je student, proto nechyběla ani ochutnávka tradičních anglických a amerických dezertů a nápojů ve stánku s občerstvením.  Studenti ze 3. B měli radost, jak se nakonec celá akce vydařila; co si ale myslí zúčastnění z 1. A? O názor jsme požádali prvačku Zoe:

„Myslím, že všichni byli rádi, protože jsme místo třídnické hodiny měli možnost si poslechnout studentky z vyššího ročníku vykládat zajímavé věci v angličtině. Třeťáci měli vše hezky připravené a zorganizované. Nejlepší část podle všech mých spolužáků byla rozhodně pauza na občerstvení. Anglický čaj i americké sušenky byly výborné. Určitě i toto dost z nás přesvědčilo, že číst v cizích jazycích je skvělá příležitost, jak si vylepšit úroveň jazyka. Zimní sál tomu všemu přidával úžasnou atmosféru.”

A co říká další návštěvník naší konference, paní učitelka Tydlačková? „Konference odhalila důvody, proč je „cool“ mít v ruce anglickou knihu namísto mobilu. Bylo výborné, že organizátoři komunikovali s účastníky konference i u stánků s občerstvením. Z toho byli prváci zpočátku zaskočeni :). Uvítala bych podobné akce častěji a pro celou školu, myslím si, že by to ocenila i většina učitelů.“

Tak to byl opravdu příjemně strávený společný čas. Můžeme slíbit, že na podobnou akci se mohou těšit také studenti z 1. B. Jsme zvědaví, jak jejich patroni – třída 3. A – uchopí téma čtení knih v anglickém jazyce a jaký program svým posluchačům předloží. My sami se už těšíme na další podobné akce, které vždy obohatí všechny zúčastněné strany.

Barbora Broklová, 3. B