Francouzský den? Týden!

I když jsme původně plánovali oslavit "jen" Mezinárodní den frankofonie 20. března, vyklubal se z toho celý týden s francouzštinou a frankofonní kulturou.

Už v neděli 17.3. jsem se vydala do Olomouce na akci Francouzské stopy v Olomouci, která se uskutečnila v rámci festivalu Bonjour Olomouc. Že byl v Olomouci vězněn slavný generál Lafayette, to je všeobecně známo, ale že se tu zastavila i Madame de Staël či snad dokonce Albert Camus, to jsem se dozvěděla na bezmála dvouhodinové procházce po stopách známých osobností spjatých a Olomoucí a Francií.

V pondělí 18.3. naše kroky směřovaly do Zlína, kde nás na konverzační soutěži ve FJ skvěle reprezentovala Anežka Chytková. V tvrdé konkurenci a s novými pravidly soutěže vybojovala báječné 5. místo a patří jí obrovská pochvala a dík za vzornou reprezentaci školy.

Úterý bylo ve znamení příprav na středeční francouzský den a velký dík letí ke všem francouzštinářům, kteří se podíleli na krásné stylově francouzské výzdobě školy. Zároveň nás navštívila paní Tereza Botlíková, která strávila několik let v Paříži a ve Štrasburku, a podělila se s námi o své zážitky.

Pak přišel pomyslný vrchol celého týdne. Ve středu o velké přestávce se vestibul rozezněl francouzskými písněmi, stoly se prohnuly pod nejrůznějšími dobrotami, pruhy, barety, bagety… Kdo chtěl, vyfotil se ve fotokoutku, početl si ve francouzských novinách, naučil se základní slovíčka…

A celý týden nám také zpestřovaly naše skvělé kuchařky svým stylovým obědovým menu. Cassoulet, tarte tatin, quiche, bouillabaisse… Tradiční pokrmy ze země galského kohouta byly délicieux. Výborné.

I Belgie je frankofonní zemí a až z Bruselu k nám v pátek zavítal pan Lukáš Veselý, který nám předal své zkušenosti z práce pro Evropskou komisi a také nám představil další evropské instituce. Děkujeme za poutavé vypravování.

Byl to báječný týden, ale “francouzská jízda” ještě nekončí. Už 4. dubna vyrážíme na poznávací cestu do Bretaně a Normandie!

Vychutnejte si středeční francouzskou atmosféru ve videu Anežky Chytkové. Díky za dokumentaci.

MERCI ET À LA PROCHAINE FOIS!

Eva Petruchová