Debata před turnajem v České Třebové

Na pravidelné schůzce Debatního klubu PONTO ve čtvrtek 21. 03. se tentokrát uskutečnila rozhodovaná debata na jedno z turnajových témat.

Jako vždycky, téma je kontroverzní: Měli bychom legalizovat obchod s lidskými orgány. Na poslední český ligový turnaj vysíláme dvě družstva, která se právě utkala v tréninku, kterému předcházely týmové „prepky“ – přípravy „kejsů“, tedy argumentací k dané tezi. Svou kvalifikaci rozhodčí při debatě osvědčila Agáta. Ostatně Agáta bude rozhodovat i na turnaji, takže šlo nejen o zkoušku týmů, ale i zkušenost s rozhodčí, která, pokud nás los svede dohromady, může dát v soutěžním klání některému z našich týmů palec nahoru, nebo dolů.

Jaké další teze můžeme na turnaji očekávat? Kromě výše zmíněné nás znovu dostihne plánová teze Západní demokracie by měly omezit vliv Číny ve světě a ještě jedna, se kterou zatím nejsme obeznámeni, protože jde o tezi nepřipravenou – zadání týmy dostanou až na turnaji, pak mají hodinu na přípravu. Bez mobilů, jen s oporou svého rozhledu, znalostí, zkušeností a schopnosti to všechno propojit. Nutno říct, že nepřipravené teze nejsou tak seriózní jako ty zadané předem a často nepostrádají jistou dávku humoru.

À propos, jestli vás zajímá, který tým při čtvrteční debatě díky lepší argumentaci vyhrál, zdali afirmace obhájila tezi a vysvětlila, že legalizovat obchod s orgány je rozumné, nebo negace dokázala, že rozhodně ne, tak to se zeptejte rozhodčí Agáty, nebo některého z debatérů. :o)

Oba týmy vyrážejí na turnaj dnes po vyučování, jejich cílem je Česká Třebová, kde podstoupí pět kol debat. Držte jim celý víkend palce!

-RosA-