X. ročník Festivalu duchovní hudby na Velehradě

O víkendu 10.-12. listopadu 2023 se na Stojanově gymnáziu na Velehradě konal jubilejní 10. ročník Festivalu duchovní hudby.

Tento festival si klade za cíl spojovat nejen v hudbě mladé zpěváky z církevních škol, ale i prožít smysluplně společný víkend plný her a sebepoznávání. V tomto roce na Velehrad přijely gymnaziální sbory z Hradce Králové, Českých Budějovic, ze slovenského Trenčína a maďarského Miskolce.

Kromě volnočasových aktivit jsme také společně zkoušeli, abychom na koncertech, jež byly vyvrcholením festivalového programu, mohli předvést co nejlepší výkon. Přece jenom 250 zpěváků už je pořádný sbor! Díky trpělivosti jednotlivých sbormistrů se podařilo nacvičit společné skladby, jako např. Vítej božský Těšiteli od Petra Chaloupského, Dona nobis pacem od Sonji Poorman, Nech ten chrám od Marcela Šiškoviče a další.

Festival jsme zahájili v pátek vpodvečer ve velehradské basilice. Po skvělé večeři následovalo společné poznávání pomocí různých simulačních her v režii PONTA SGV. Sobotní dopoledne proběhlo v hudebním stylu – vyplnil je nácvik jednotlivých skladeb, které si hned odpoledne  mohli zájemci o hudbu v podání mladých gymnazistů poslechnout v Kyjově. Zde slavili nejen hody (průvod krojovaných po náměstí), ale i výročí 300 let od posvěcení zdejšího kostela. Zde se jednotlivé sbory představily svým vlastním programem a na závěr si mohli posluchači vychutnat zvuk dvou set padesáti společně zpívajících sboristů, které doprovodil i komorní orchestr. Po dobře odvedené práci si mohli zpěváci užít večera plného cimbálové muziky, folklórních tanců, diskotéky či čajovny v prostorách Stojanova gymnázia.

Festival jsme završili v neděli společným zpěvem všech zúčastněných sborů při mši svaté ve velehradské basilice. Díky všem připraveným aktivitám, prostorám a možnostem SGV byli všichni účastnící festivalu spokojení a již se těší na další 11. ročník festivalu duchovní hudby na Velehradě.

Filip Macek

Další foto na Člověk a víra:
https://www.clovekavira.cz/detail-galerie/91ff36fe-4f97-46b4-88ce-31159293049f
https://www.clovekavira.cz/detail-galerie/d515ad09-bdf7-41c9-84cd-479fd9ca86d5

Reportáž TV NOE:
https://www.tvnoe.cz/…/38639-zpravodajske-noeviny-14-11…