Studenti SGV hostili přátele ze Slovinska

Ve dnech 5. až 9. června 2023 se sedmnáct studentů z prvního ročníku naší školy zúčastnilo projektu Erasmus, který se konal na Velehradě.

V pondělí krátce po poledni přijelo na SGV sedmnáct studentů ze Slovinska z města Maribor. Přivítali jsme je a s nadšením jsme si převzali své nové kamarády. Ve škole na naše Slovince čekalo malé překvapení v podobě občerstvení. Hráli jsme různé seznamovací hry a později jsme se přesunuli prozkoumat krásu naší baziliky, lapidária a zvonů. Po prohlídkách jsme šli domů, nové přátele jsme seznámili s našimi rodinami.  

V úterý ráno jsme ve škole probírali zážitky z předešlého dne a zahráli si několik her. Následně jsme se rozdělili do skupinek a společně jsme navštívili Archeoskanzen na Modré a Živou vodu. Provedli jsme je naší krásnou školou, vzali jsme je do výuky německého, francouzského a anglického jazyka. Odpoledne si studenti ze Slovinska mohli vybrat, jestli chtějí navštívit hodinu tělesné, hudební nebo výtvarné výchovy. Většina z nich se rozhodla pro tělesnou výchovu. Po ukončení úterního programu jsme naše nové přátele seznámili s Uherským Hradištěm. Užili jsme si pohodový den.

Ve středu ráno jsme opět zhodnotili zážitky z předešlého dne a celé dopoledne jsme hráli hru s názvem Aktivity, kterou si pro nás připravili naši studenti z vyšších ročníků. Po obědě jsme se všichni vydali domů, protože následovalo volné odpoledne v režii našich rodin. Bohužel nám počasí moc nepřálo, ale to nás neodradilo od příjemných zážitků. Někteří naši studenti vzali své Slovince do aquaparku, jiní zase na motokáry nebo do ZOO. Večer jsme se unavení vrátili do svých domovů a připravili jsme pro Slovince odpočinkový program.

Ve čtvrtek jsme měli naplánovaný celodenní výlet do Olomouce. Dopoledne jsme se věnovali místním památkám a zahráli si laser game. Odpoledne bylo volné, záleželo jen na naší domluvě. Byli jsme velmi rádi, že alespoň ve čtvrtek bylo venku krásně. Výlet se všem moc líbil. Čas rychle ubíhal, čekal nás poslední den.

Během týdne jsme měli možnost si procvičit komunikaci v anglickém jazyce a dozvědět se zajímavosti o Slovinsku. Byla to pro nás cenná zkušenost.

V pátek ráno jsme se rozloučili, měli jsme slzy v očích. Byl to moc krásně prožitý a nabitý týden, na který nikdy nezapomeneme.

Michaela Matějková, 1.B