Konverzační soutěž v ruském jazyce

Začátkem února proběhla konverzační soutěž v ruském jazyce v kategorii SŠ I.

Vítězkou soutěže se stala Ester Hegrová z 1. A a zúčastní se krajského kola, které se bude konat 23. 03. 2023 ve Vsetíně.

Soutěž proběhla formou několika vyřazovacích kol, ve kterých o postupujících rozhodovali jak sami studenti, tak i vyučující rovným dílem – kvalitu je celkem jednoduché poznat, obtížnější je dát mluvčím kvalitní zpětnou vazbu, o což jsme se ale také během soutěže snažili.

Soutěž probíhala po dobu dvou týdnů v hodinách ruského jazyka. Finálová skupina byla velmi vyrovnaná a také díky tomu se podařilo obsadit první tři místa hned čtyřmi vítězi. Po závěrečném elektronickém hlasování jsme dospěli k tomuto výsledku:

A jaké jsou dojmy účastníků?   Emma Šuranská říká, že si soutěž užila i přes nervozitu, kterou musela při mluvení v ruštině překonávat. Tento zážitek má i Lucie Juřicová, která zmiňuje, že samotná příprava na soutěž nebyla pro ni obtížná, ale na prezentování před publikem si bude muset ještě zvykat. Lucie také říká: „Je to dobrá zkušenost. Jinak atmosféra v soutěži byla příjemná a myslím si, že ostatní soutěžící ji zvládli velice dobře.“

Vítězka Ester Hegrová charakterizuje soutěž v ruském jazyce takto: „Průběžně jsme se připravovali asi měsíc. Sestavovali jsme si samostatně texty na zadaná  témata, v hodinách jsme je ve skupinkách probrali, řekli jsme si navzájem, co se nám na textech ostatních líbí, a naopak nelíbí. Potom jsme při soutěži samotné hodnotili ostatní a o výsledcích jsme hlasovali. Bylo to pro nás zajímavé obohacení běžné výuky.“

Nezbývá než popřát všem, aby se jim dařilo komunikovat rusky, a speciálně Ester, aby si užila účast v krajském kole soutěže.

-RosA-