Speleologická výprava do Moravského krasu

Už počtvrté proběhla speleologická akce, na kterou jelo 13 přihlášených žáků pod vedením pedagogů Ondřeje Hruboše a Blanky Osohové, tentokrát 14.–15. 1. 2023.

Jako první jsme přijeli do obce Vilémovice, která leží v CHKO Moravský kras, a ubytovali jsme se na chatě, kde jsme se také seznámili se zkušenými speleology ze speleoskupiny Myotis (https://myotis.cz/), některým už známými Foxem a Bohouškem. Poté jsme vyrazili do první menší jeskyně Agris, kde jsme pomáhali se speleologickými pracemi.

Následně, po pauze na oběd, jsme vyrazili na exkurzi do dalšího jeskynního systému, kde jsme měli možnost projít místa, na která se „normální smrtelník“ nikdy nepodívá. Následující den jsme se byli podívat do bývalého kaolinového lomu v Rudicích, kde jsme hledali zdejší geody (dutina v hornině, která je obvykle po vnitřním obvodu vyplněna menšími či většími krystaly minerálů, směřujícími dovnitř dutiny). Zde naše bádání končilo.

Celou akci jsme si náramně užili a nejspíše na ni budeme dlouho vzpomínat. Ještě jednou děkujeme všem jeskyňářům, našim učitelům a spolužákům, kteří s námi jeli.

Jakub Vašica