Lití u Otmara Olivy a návštěva jeho ateliéru

Začátkem října měli naši žáci možnost blíže poznat dílo a osobu Otmara Olivy.

S akademickým sochařem, který žije a tvoří na Velehradě nedaleko naší školy, se pojí nejen úprava sakrálních prostor a tvorba liturgických předmětů, ale i kříže, zvony, volná plastika, pamětní desky, busty, kašny a fontány… a třeby i zvoničky v horách. Tentokrát jsme mohli nahlédnout pod pokličku – zadání díla, prvotní náčrty, první tvary ze včelího vosku, místo, kde se formuje, vypařují a následně žíhají formy. Mohli jsme se přidat i k samotnému okamžiku lití a být u toho… Několi dní poté i vidět zdařile odlité dílo, ptát se, diskutovat a naslouchat…

Tomáš Chytka

Původně jsem na odlévání jít neplánovala, ale nakonec jsem šla a nelitovala jsem toho. Byl to skutečně nezapomenutelný zážitek. Vidět odlévání kovu naživo je něco jiného. Párkrát jsem to viděla na videu, ale být tam a vidět to na vlastní oči… Těžko se to popisuje. Jednoduše řečeno, bylo to skvělé.

Návštěva v jeho ateliéru, vidět jeho práci a projekty bylo taky skvělé. Každá věc měla vlastní příběh, který stál za poslech a pan Oliva vyprávět umí. Slyšet, co všechno udělal, koho potkal, s kým se znal… Mohla by z toho být kniha. Dost zajímavá kniha.

Markéta Fajkusová, 1.B