Kouzla Prahy očima maturanta

Dne 5. 10. 2022 se naše třída 4.A spolu se svými druhy ze 4.B a zástupci pedagogického sboru vydala na nezapomenutelnou výpravu do Prahy.

Cestu jsme zahájili společnou jízdou Slováckým expresem, kterou pro všechny zajistil obětavý spolužák Stanislav Foltýnek. Celou cestu panovala skvělá nálada a došlo i na zpěv československých hitů. Po příjezdu na pražské Hlavní nádraží jsme se přesunuli přes Václavské náměstí do našeho ubytování, hostelu HOMEr.

Tam se cesty 4.A a 4.B rozešly. Studenti naší třídy se převlékli do reprezentativních rób a vyrazili jsme do Národního muzea, které nás uchvátilo nejen vzácnými exponáty, ale i krásným výhledem na Prahu z kupole. Večerní program vyplnilo představení ve Vinohradském divadle, kde jsme zhlédli hru N. Richarda Nashe Obchodník s deštěm.

Další den měl být již od rána velmi dobrodružný, a to díky předem domluvené bojovce po Praze. Tu ale zhatil špatně nastavený budík zaměstnance agentury, která bojovku zařizovala. Dobré psychické rozpoložení celé družiny to nemohlo nabourat! Místo bojovky jsme navštívili nejedno zajímavé místo našeho hlavního města, jako například Národní památník hrdinů heydrichiády, pražskou Náplavku, Sovovy mlýny, Lennonovu zeď a jiná ikonická místa na Kampě. Odpoledne jsme se rozdělili do zájmových skupin, které vedl vždy jeden pedagog a zúčastnili se zajímavých prohlídek Národního technického muzea, Botanické zahrady, Obecního domu, Werichovy vily a Veletržního paláce. Večer následovala procházka na Petřín a Pražský hrad, kde jsme byli svědky víru dění okolo evropského summitu.

Pražský zájezd jsme ukončili v pátek návštěvou Poslanecké sněmovny a Senátu České republiky. V horní komoře nás nejen osobně přivítal, ale také nám věnoval svůj čas senátor Patrik Kunčar.

Všichni maturanti se už těší na další výjezdní akci, kterou bude poslední pobyt ve Fryštáku.

Vojtěch Menšík, 4.A