4.B v Praze

Studenti čtvrtého ročníku každoročně vyrážejí na třídenní exkurzi do malebné Prahy – za poznáním i možností často posledního společného výletu na gymnáziu.

Ani letos tato tradice neminula třídy 4. A a 4. B, které se společně vydaly do hlavního města ve středu 5. října 2022.  

Po příjezdu na Hlavní nádraží zamířila 4. B do studií televize Nova, kde nám pan ředitel povyprávěl o technické stránce věci – jak se využívají jednotlivá studia, jak funguje green screen a dotyková televize, kterou moderátoři využívají ve zprávách. Poté už si slovo převzala slečna Veronika Petruchová a povyprávěla nám, co všechno zahrnuje její práce moderátorky večerního zpravodajství i ostatních programů, v nichž působí.

Následně jsme se přesunuli do památníku Heydrichiády, kde jsme se po prohlídce pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici přesunuli do krypty, ve které jsme zhlédli film o atentátu na říšského protektora a přečetli si o každém z parašutistů.

Ve středu večer nás čekalo překvapení v podobě setkání s novým pražským arcibiskupem Janem Graubnerem, který nás nechal nahlédnout do arcibiskupského paláce, krásně zdobené kaple i na střechu, ze které byl hezký rozhled na celou noční Prahu. Po rozloučení jsme se procházkou po setmělých ulicích Prahy vrátili na ubytování.

Ve čtvrtek ráno nás čekala prohlídka židovského města a několika synagog, které nám zase o něco více rozšířily povědomí o životě židovských obyvatel v průběhu celých staletí. Po obědě následoval různorodý program – každý z pedagogického dozoru naplánoval pro svou skupinu akcí nabité odpoledne. Některá skupina se vydala na výstavu Alfonse Muchy a na Neviditelnou výstavu, jiná do Národního technického muzea a některá například do Werichovy vily a do zákulisí divadla Na Vinohradech, kde mohla nahlédnout pod pokličku přípravám na večerní představení.

A tak jsme se vydali večer do Vinohradského divadla podruhé, tentokrát již vchodem pro diváky, nikoliv dveřmi pro herce a zaměstnance. Představení Pygmalion, které mnozí z nás již četli v rámci maturitní četby, naplnilo naše očekávání a mnozí po jeho skončení herecké výkony odměnili aplausem ve stoje.

Pátek jsme zahájili prohlídkou Poslanecké sněmovny, poté se přesunuli do Senátu, kde nám po výkladu paní průvodkyně pověděl něco o své práci i senátor z Uherského Brodu pan Patrik Kunčar. Celá hezky vydařená exkurze, na kterou budeme určitě všichni rádi vzpomínat, byla zakončena obědem v senátní jídelně, po kterém jsme se již každý rozešli svým směrem.

Barbora Broklová, 4.B