Rendez-vous à la Française

Dne 30. března jsem s francouzskou skupinkou vyrazila do Olomouce na program zvaný Rendez-vous à la Française.

Naše cesta započala na Velehradě, odkud nás Tidít zavezl školním autem do Starého Města na vlak. Po příjezdu na hlavní nádraží v Olomouci jsme se pěšky vydali na katedru romanistiky Univerzity Palackého, kde na nás již čekali s úvodním projevem Alexis Dutertre, francouzský velvyslanec v ČR, a Jan Stejskal, děkan Univerzity Palackého v Olomouci.

Dalším bodem našeho programu byl Kulatý stůl, kde nám Eric Playout, atašé pro francouzský jazyk, společně s jeho hosty představil ve francouzském jazyce nabídky frankofonního vzdělání a zaměstnání v ČR.

Dále jsme si díky interaktivním workshopům mohli ověřit své znalosti o Francii, nebo procvičit mluvený projev a zároveň se naučit profesionálnímu chování na pohovoru. Po workshopech nadešla nejzábavnější část, a tou byla degustace nejrůznějších jídel. Během této aktivity jsme měli také možnost diskutovat s přítomnými institucemi a podniky. Po rautu jsme se přesunuli do auly k poslednímu bodu programu, tím byla debata na téma Kariéra díky francouzštině. Mě osobně tato debata velmi zaujala.

Věřím, že tato exkurze byla pro nás velmi užitečná. S sebou jsme si dovezli nejen brýle a deštníky, jež jsme dostali jako dárek při fóru, ale také informace, které nejen v blízké budoucnosti určitě využijeme.

Viktorie Pohanková, 3.B