Hradec Králové – debatní

Ve dnech 25.-27. 03. 2022 se Debatní klub SGV zúčastnil třetího turnaje Debatní ligy a Debate League 2021/2022 v Hradci Králové.

Tím byl završen hektický debatní březen, do kterého se vešly tři celovíkendové turnaje, z toho jeden mezinárodní.

Do Hradce Králové se vydaly naše týmy How About No, který soutěžil v anglické části soutěže, a tým HOESenky, debatující v češtině. Předmětem debat byly dvě známé teze, na které jsme se mohli připravit dopředu: Kryptoměny by měly být zakázány, Neobydlené byty a domy by měly přejít do vlastnictví obcí.  Až přímo na turnaji, hodinu před debatou, byla zveřejněna teze EU by měla udělovat azyl ruským dezertérům. Příprava na tuto debatu probíhala bez přístupu k Internetu, jenom na základě všeobecného rozhledu členů týmů.

Po celou dobu nás hostilo ve své nadčasové budově architekta Josefa Gočára Gymnázium J. K. Tyla, jinak též alma mater takových velikánů kultury, jakými byli Tyl, Jirásek, Erben, Karel Čapek, ale také prvního československého ministra financí Aloise Rašína a mnohých dalších významných mužů. No a teď jsme toto místo navštívili i my. V konkurenci 33 týmů jsme se prali jako lvi, ale do finále Debatní ligy nebo Debate League se nám proniknout nepodařilo. Můžeme se ovšem těšit na open turnaj, který bude probíhat ve stejném termínu jako finálové klání, takže máme šanci se na výkony těch nejlepších, kteří budou debatovat na půdě Senátu ČR, alespoň podívat a načerpat inspiraci a strategie.

V debatování se na medaile nehraje. Co nám tedy soutěž přináší? Jak řekl Mikuláš Just, člen týmu How About No, jsou to perfektní zkušenosti a pro nováčky skvělá příležitost pořádně se ponořit do víru debatování. A Markéta Ambrozková, trenérka a členka vedení Debatního klubu, k tomu přidává, že praktické zkušenosti, které získáte na turnaji, jsou nedocenitelné, nehledě na to, že máte možnost seznámit se s debatéry ze všech koutů ČR a nakonec mnohem lépe poznáte i své vlastní.

Pět debat během víkendu (u anglického týmu dokonce šest) – to je program na plné tři dny. Byla vůbec možnost prohlédnout si „malou Prahu“, jak se také Hradci Králové říká? Stěží, ale když debata končí, noc je ještě mladá. Pizza, osvětlený Hradec, krásné budovy, kamarádi z týmu a všudypřítomná debata. Jak říká Markéta: Doporučuju, za zkoušku to stojí, nemáte co ztratit, jen získat.

      Debatní klub PONTO