Na pozvání do Bruselu

Díky pozvání kanceláře europoslankyně Michaely Šojdrové se jedenáctičlenná delegace SGV vypravila nahlédnout do práce Evropského parlamentu v Bruselu.

Účastníci byli delegováni na základě doporučení SVČ PONTO (Debatní klub, Animátoři) a jednotlivých učitelů podle aktivity studentů ve školní a mimoškolní činnosti. Cesta proběhla ve dnech 28. 11. – 2. 12. a takto o ní informuje jeden z účastníků, Martin Šálek.

Dominanta Bruselu, kterou jsme měli možnost vidět hned po příjezdu, bylo Atomium. Musím uznat, že stavba mě skutečně uchvátila svou velikostí a rozměry. Výhled z nejvyšší koule této stavby byl krásný a uvnitř toho bylo také hodně k vidění. Nejvíc nás asi zaujala světelná show, podkreslená hudbou, která doprovázela pohyb návštěvníků po superdlouhých eskalátorech.

Ubytování v hotelu nedaleko Evropského parlamentu bylo komfortní a odpočinek v pohodlných postelích přišel po 15 hodinách v autobusu všem vhod. My jsme ale více poznávali, než odpočívali: Před samotnou návštěvou parlamentu jsme zavítali do Parlamentaria, kde nás čekala prohlídka interaktivní expozice na téma historie Evropy a EU. Po setmění jsme absolvovali prohlídku osvětleného moderního centra Bruselu se spoustou budov, které jsou pracovním prostředím úředníků Evropské komise, Rady EU a výborů Evropského parlamentu. V budově Evropského parlamentu jsme se setkali s paní europoslankyní Šojdrovou a vyslechli  velmi zajímavou přednášku o její práci a o fungování EP.

Po celou dobu pobytu jsme se s paní europoslankyní setkávali také při společenských příležitostech – několikrát jsme si společně s ní a jejími asistenty a stážisty užili bruselskou gastronomii při společných návštěvách místních restaurací. Ochutnali jsme i menu v parlamentní jídelně.  

Poslední den jsme vyrazili do Brugg. Je to nádherné město, jehož středověký ráz je jakoby zakonzervován v čase. Kromě spousty gotických staveb, které jsem v Bruggách viděl, na mě nejvíce zapůsobila relikvie uchovávaná v bazilice svaté Krve – kapky Kristovy krve uzavřené v křišťálové ampulce.

Pobyt v Bruselu a Bruggách na mne skutečně velmi zapůsobil a z mnoha akcí, které se letos uskutečnily, byla tato jistě jedna z nejpřínosnějších.

(Debatní klub)

Atomium