Druháci strávili den ve firmách

Výběr budoucí vysoké školy, budoucího povolání není otázkou jednoho dne, ale většinou zraje v průběhu celého studia na střední škole. Naše škola se snaží toto rozhodování svým studentům usnadnit mimo jiné i prostřednictvím exkurzí do různých firem.

Zde se studenti seznamují nejen s tím, jak firmy fungují a čím se zabývají, ale i zjišťují, jaké profese se v dané firmě mohou uplatnit. Ve středu 24. listopadu žáci druhých ročníků navštívili hned čtyři firmy: Aircraft Industries a.s. Kunovice, Sklárny Květná, EPS Kunovice a SMR Plus Bzenec.
Děkujeme všem firmám, že nám umožnily nahlédnout do “jejich světa” i přes nepříznivou epidemiologickou situaci.

Kolektiv doprovázejících učitelů


Dne 24. listopadu se třídy 2. A a 2.B opět vydaly na další skvělá dobrodružství, která nahrazovala celodenní výuku. Za to dlužíme své díky čtyřem firmám, kam jsme se toho dne vypravili na exkurzi. Na začátku našeho dobrodružství jsme se rozdělili na dvě skupiny a každá nastoupila do jednoho autobusu, samozřejmě i se svými učiteli. My, žáci 2.B, jsme byli doprovázeni konkrétně paní učitelkou Halovou a panem učitelem Hrubošem.

První firma, EPS Kunovice, je (jak jsem tak pochopil) něco jako pivovar a místo, kde se dělá navíc i víno. Kromě výroby se zabývá i sanací ekologických zátěží. Ukázali nám své prostory, kde se vaří pivo, a poté laboratorní prostředí, kde se kultivují kvasinky, pokud jsem pochopil správně, do vína. Poté, co jsem se doptal spolužáků, mi bylo vysvětleno, že tyto kvasinky pouze studují. Mně to teda moc nezaujalo, ale pár lidí při jejich přednáškách zaujatě kývalo a co jsem se tak bavil třeba se spolužákem Markem, ten by tam prý i klidně pracoval. Mně třeba taková myšlenka připadá strašidelná, asi nejsem výrobní typ.

Dále jsme jeli do SMR Plus Bzenec, kde jsme si vyslechli přednášku o jejich firmě, a taky nám představili své výrobní linky, kde vznikají kovové konstrukce pro přepravu autodílů. Pán, který nám tam přednášel, mluvil trochu tišeji, navíc jsme byli v hlučném pracovním prostředí, takže jsem toho úplně moc nezaznamenal, každopádně nás potěšila jejich štědrost, protože nám dali deníčky, propisky a klíčenky. S těmito dárky jsme následně odjížděli šťastně a spokojeně zpátky “na Veloš” přímo na oběd.

Celkově hodnotím tento trip 7/10 za celou třídu. Snad nás nějaká taková exkurze ještě někdy zastihne…

Václav Kapsa, 2. B