Hravý den aneb PECKA setkání

V sobotu 16. 10. měly děti z Velehradu i širokého okolí možnost prožít hravý den aneb PECKA setkání na SGV, pořádaný animátory Ponta.

Přestože mnoho dětí postihla nemoc, setkali jsme se nakonec s krásným počtem 27 účastníků, kteří přicházeli od 7:30 hodin, ale mnozí z nich samou nedočkavostí dorazili ještě dříve. 🙂

Byli přivítáni zaměstnanci Ministerstva ochrany času, kteří je provedli prostory, představili jednotlivá pracoviště. Máme jich zde nespočet, třeba Správu časového posunu, Poradnu vnímání času či Laboratoře měření hodinových ručiček.

Jakmile byly děti uvedeny do chodu ministerstva, čekalo je dopoledne plné her a zábavného seznamování. Dokonce tak zábavného, že nás ještě dlouho poté bolely tváře od smíchu.

No, a protože nám počasí opravdu přálo, spousta pohybových aktivit a her probíhala v rozlehlé zahradě SGV. Na sluncem vyhřáté zahradě děti doplnily energii vydatnou svačinkou. Za výborné domácí buchty a ovoce z vlastní zahrádky ještě jednou všem rodičům moc děkujeme.

Po jídle jsme se všichni přesunuli na kreativní workshop. Protože, co by to bylo za Peckovní den, kdybychom nepřišli do kontaktu s peckou? Aby nám z ní mohla vyrůst rostlinka, potřebovali jsme ji někam zasadit. Ale ne do ledajakých květináčků, do těch nejoriginálnějších! Děti se ihned chopily barev, krepových papírů, fixů, tužek, pastelek, lepidel a s nadšením se daly do tvoření. Inu, musíme uznat, že výtvory jsou víc než jen povedené! Vy sami se můžete pokochat v naší fotogalerii (viz níže).

Po takovém tvoření nás čekal společný oběd. A jak už to bývá zvykem, následně všichni vyčkávali na ohlášení odpoledních aktivit. To se ale překvapivě nekonalo, neboť se z ničeho nic zastavil čas!!!

Tajemný hlas, jenž se rozléhal místností, nás varoval. Děti se pustily na příliš tenký led, když přišly na Ministerstvo ochrany času a začaly si s časem zahrávat. Vždyť některé z nich už časem dokonce cestovaly! Bylo jen na nás, abychom uvedli čas do pohybu a zároveň zachránili i naše přátele, kteří se v čase zasekli.

Skupinky se vydaly se svými vedoucími hledat způsob, jak navrátit čas. Mapa, kterou jsme nalezli ve staré kašně, nás zavedla na pozoruhodná místa. Úkoly a šifry byly často obtížné, ale skupinky si poradily skvěle!

Díky velkému odhodlání se podařilo čas navrátit a vyprostit z jeho „spárů“ i naše přátele. Děti se blíže seznámily, jak mezi sebou, tak s vedoucími a z nabitého dne si večer odvážely nejen krásné a barevné květináčky s peckami, ale i mnoho nezapomenutelných zážitků.

Pevně věříme, že se i s dětmi, které se účastnily Ponto akce úplně poprvé, nevidíme naposledy a přejeme jim, aby rozvíjely svou trpělivost při čekání na růst rostlinky z jejich květináčů.

Nechť vám připomene pomíjivost času a sílu, kterou v sobě čas ukrývá.

Moc vám všem děkujeme, byla to opravdu PECKA! 😉

Vaši Ponto animátoři