Exkurze 4.B do Prahy

V brzkých ranních hodinách pondělku 20. 9. jsme se v čele s třídním Ondřejem Hrubošem a Lukášem Petruchou vydali na třídenní výlet do Prahy.

Hned naše první seznámení s Prahou z trochu jiného úhlu na nás udělalo dojem. Díky organizaci Pragulic jsme měli možnost poznat Romana – bezdomovce, bývalého prostituta a drogově závislého člověka, do kterého byste to ovšem neřekli, a Petra – bývalého bezdomovce a muže, který vlivem drog a života na ulici přišel o nohu. Byli jsme zaujati jak obecnějším vyprávěním o „podsvětí Prahy“, tak osobními příběhy obou našich průvodců. Zanechaly v nás obdiv k positivnímu přístupu k životu, který i přes vše co prožili, a možná právě proto, Petr i Roman měli.

Část historie Prahy na nás dýchla díky mystickému Vyšehradu. Od románské rotundy a gotické baziliky svatého Petra a Pavla jsme se dostali i na hřbitov, kde jsme na náhrobcích mohli spatřovat jména více i méně známých českých umělců. Večer se nám z míst Vyšehradu naskytl krásný pohled na noční Prahu. Další jiný pohled na Prahu jsme zažili při komentované plavbě lodí po Vltavě, která nás čekala po návštěvě památníku heydrichiády.

Díky představení Proměna, zinscenovaného herci divadla Ypsilon, jsme kulturně a umělecky oblažili svého ducha. Příjemného zážitku se nám dostalo také na výstavě Sluneční králové v Národním muzeu. Na ní jsme se dozvěděli o době slunečných králů, jak bývají přezdívání panovníci 5. dynastie, životu v ní, umění a náboženských rituálech.

Závěrečný den exkurze jsme prošli krásné zahrady Břevnovského kláštera a na Masarykově a Hlavním nádraží vyslechli poutavé povídání o počátku vývoje železniční sítě v Praze a o zajímavostech míst, kterými jsme při výkladu procházeli.

Tímto skončil náš vydařený výlet do Prahy, který vnímáme jako krásné zahájení 4. ročníku a zároveň i krásné završení všech našich výletů.

                                                                                                              Kristýna Pelikánová 4.B

Fotogalerie