Exkurze v Ústavu klinické a molekulární patologie

Co obnáší práce klinického patologa? Tuto otázku nám vyčerpávajícím způsobem objasnila MUDr. Daniela Kurfürstová, Ph.D., kterou jsme navštívili v Ústavu klinické a molekulární patologie ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Paní doktorka naší šestnáctičlenné skupince věnovala páteční dopoledne. Dozvěděli jsme se spoustu cenných informací o práci patologa ve velké fakultní nemocnici. Zjistili jsme, že tato práce zdaleka neznamená pouze „pitvání“, ale spočívá zejména v diagnostické činnosti: provádí se zde zpracování bioptických vzorků, tedy histologická, cytologická, imunohistologická, molekulárně patologická a elektronmikroskopická vyšetření. Měli jsme možnost “stát se na chvíli studenty 3. ročníku medicíny”, usednout v posluchárně k mikroskopům a zkoumat pod odborným vedením paní doktorky vzorky tkání. Poté jsme se podívali do laboratoří, kde se vzorky zpracovávají a nahlédli jsme i na pitevnu.

Bavili jsme se také o studiu medicíny, o práci lékaře ve fakultní nemocnici a o náročnosti, ale i důležitosti tohoto povolání. Paní doktorka nás oslovila svým entuziasmem, elánem, profesionalitou, ale i lidskostí.

Tato exkurze byla velmi obohacující a budeme ji chtít zprostředkovat také dalším studentům.

Barbora Hegrová