Malsupro 2023

Ve čtvrtek 2. února 2023 vyjela ve 14 hodin od SGV čtrnáctičlenná skupina dvěma školními auty směr Terchová. Hned po příjezdu do Terchové na Slovensku jsme si vzali věci a založili botku.

Následně byl zahájen výstup na Malé Fatře. Po zhruba 2,4 km chůze ve tmě jsme našli rovné místo v nadmořské výšce 1031 m, kde jsme rozložili stany a žďáraky. Další den jsme postupně vystoupali ve sněžnicích na vrchol Medziholie (1185 m n. m.) a následně na nejvyšší vrchol naší trasy Stoh (1607 m n. m.). Dále jsme prošli Stohovým sedlem až k Poluďnovému grúňu (1460 m n.m.). Vítr dosahoval místy rychlosti až 35 m/s. Dle původního plánu se pokračovalo k vrcholu Steny (1535 m n. m.) kde pár metrů před vrcholem přestalo být vidět zimní značení trasy. Kvůli nízké viditelnosti se naši skvělí průvodci (tidit a Ondřej Hruboš) rozhodli, že se vrátíme zpět na Poleďnový grúň. Odtud se sestoupilo k nedaleké sjezdovce a následně k chatce, která naštěstí byla otevřená. V chatce jsme se občerstvili a většina z nás se převlékla do suchých věcí. Po velké diskuzi, zda se v soboru vrátit k původní trase, jsme změnili plán. Vzhledem k informaci, že má přijít vichřice a sněhová kalamita, bylo nejlepší řešení se vrátit k autům a odjet zpět na Velehrad. Celkem naše nohy ušly asi 12,8 km ve sněhu a mrazu. Když auta SGV projížděla Žilinou, zastavila u McDrivu 10 minut před zavíračkou (v 23.50 hodin). Na Velehrad naše výprava přijela v 2.30 hodin ráno.

Malsupro znamená ve svahilštině „sáhnout si až na dno“, což se k letošnímu ročníku hodně hodilo. I když se akce musela ukončit dřív, všem se velmi líbila. Všichni jsme se ve zdraví vrátili a těšíme se na další ročník Maluspra.

David Vojáček, 4.B