Festival duchovní hudby

O víkendu 11.-13. listopadu 2022 se konal na Velehradě již 9. ročník Festivalu duchovní hudby.

Po dvouleté přestávce způsobené pandemií Covid-19 se podařilo zorganizovat a zajistit program pro celkem šest pěveckých sborů církevních škol: tři ze zahraničí (Maribor – Slovinsko, Miskolc – Maďarsko, Trenčín – Slovensko) a tři z ČR – Hradec králové, České Budějovice a místní Velehrad. Pro celkem 225 zpěváků byl připraven jak hudební, tak i volnočasový program.

Sbory se potkaly na úvod v pátek večer při mši svaté v basilice a hned po večeři se seznámily ve Slovanském sále SGV, kde každý sbor zazpíval něco ze svého připraveného repertoáru a krátce se představil. Sobotní dopoledne pak patřilo společnému nácviku dle hlasových skupin – tak aby se na závěr celé zkoušky mohly jednotlivé hlasy secvičit v sále SGV do jedné velké sborové rodiny. Celkem se podařilo nacvičit pět skladeb: Náš Pán v úpravě Michaela Smitha, Aleluja od Fintana O Carrilla, Bless the Lord ze zpěvů z Taizé, Oceány od Crockera a závěrečnou píseň Nech ten chrám od Irmy Močnika.

Odpoledne nás autobusy převezly do Uherského Hradiště, kde po rozlosování do skupin (každá měla zástupce ze všech sborů) proběhl malý mezinárodní exkurz po tomto královském městě. Navečer pak po zkoušce v kostele Navštívení Panny Marie (u bratří františkánů) a mši svaté v 18:00 proběhl nádherný koncert, kde každý sbor předvedl to nejlepší z toho, co si přichystal na tento festival. Společné skladby pak zazněly při samotné mši svaté. Velkým překvapením (nejen pro zpěváky) byl zpěv samotných sbormistrů, kteří zazpívali skladbu Ubi caritas (Kde je opravdová láska) od současného norského hudebního skladatele Ola Gjeliho. Po návratu na Velehrad a večeři si animátorský tým PONTO SGV připravil pro všechny zpěváky večer plný zábavy: diskotéku, čajovnu, cimbálku, hry atd. V neděli ráno pak po snídani (srovnatelné s nabídkou luxusního hotelu), zkoušce a mši svaté v basilice proběhlo poslední vystoupení všech sborů a následné loučení s přáním se za rok opět setkat. Tak na shledanou opět v listopadu 2023!

Filip Macek

Reportáž z Festivalu duchovní hudby: https://itvs24.cz/velehrad/na-festival-duchovni-hudby-se-sjely-sbory-ze-ctyr-zemi