Debatní liga 2021-2022 končí

O minulém víkendu se debatní družstvo HOESenky našeho Debatního klubu PONTO zúčastnilo Open turnaje, který doprovázel finále Debatní ligy 2021-2022. Turnaj i samotné finále probíhaly na pražském Gymnáziu Nad Alejí.

Nutno podotknout, že naši týmovou základnu oslabil sbormistr SGV, pan Macek, který odlákal podstatnou část klubu debatérů na jinou akci. Rádi jsme vypomohli sboru. Do Prahy odjela mladá garda, duo Agi a Anet (civilními jmény Agáta Dufková a Aneta Burešová, obě z 1. B). Tým doplnila třetí debatérka, draftovaná pro účely právě tohoto turnaje z AG týmu, zkušená a skvělá  na pozici třetího spíkra, Kristýna Bulvasová.  

HOESenky prošly čtyřmi debatami s úžasným výsledkem: tři vítězství a jedna prohra (dárek pro soupeře – mrknutí) se ziskem osmi ballotů z dvanácti možných. Absolvovaly dvě debaty na připravené téma a dvě ex promptu. Celkově se umístily na pátém místě při účasti 21 týmů.

 A tady jsou dojmy samotných debatérek. Turnaj podle Agáty: „Nejlepší jsou ti lidé, Asociace debatních klubů je skvělá komunita a na turnajích je vždy přátelská atmosféra. Pobavit se, někdy se i zasmát nad debatami je už sama o sobě krásná odměna po všech těch večerech strávených přípravou tezí. A to vyhrávání také není na škodu.“ Aneta doplňuje: „S Agi jsme se k turnaji postavily čelem. Po první vyhrané debatě se do nás pustili zkušenější debatéři a roznesli nás na kopytech. Náladu jsme si spravily na mši v klášterní bazilice v Břevnově a procházkou po okolí kláštera. Následující den jsme obě debaty vyhrály přesvědčivě. Byly jsme moc vděčné, že jsme do toho šly naplno.“

Z Prahy náš tým odjížděl v neděli večer, a proto jsme neviděly velké finále Debatní ligy – poslední dvě debaty v češtině a v angličtině, které se uskutečnily v Senátu České republiky. Zprostředkovaně tak sdělujeme, že finále Debatní ligy 2021-2022 okoupily týmy Open Gate, Opavané z Mendelova gymnázia a přerovští z Gymnázia Jakuba Škody. Vítězem se stal tým Oui Oui z Open Gate. Finále Debate league proběhlo v režii Open Gate, Park Lane International School, Gymnázia Hello z Ostravy a opět přerovských. Vítězem se stal tým Děláme to v triu z Hello.

 Co říci na závěr? Chce to heslo! Co třeba: V příštích letech na stupních vítězů! 

DK PONTO