První turnaj Debatní ligy v Opavě

Poslední víkend před podzimními prázdninami byl ve znamení setkání debatérů z celé ČR v severomoravské Opavě.

Po dvouletém debatování online se sešli zástupci českých klubů soustředěných v Asociaci debatních klubů ČR poprvé prezenčně.

Naši debatéři sestavili dvě družstva. Kompletně nováčkovské družstvo soutěžilo pod názvem PONTO v sestavě Zoe Klusáčková, Lucie Šťastná, Martin Šálek, Tereza Supová a Anna Šrámková. Debatéři s předešlou zkušeností zvolili nový název (HOESenky) a také novou soupisku: Jiří Nevřivý, Markéta Ambrozková, Barbora Broklová. Jako mladší posilu si přibrali Agátu Dufkovou.

Teze pro tento turnaj byly obtížné, navíc u debatování ani kvalitní příprava nezaručuje hladký průběh – vylosovaní soupeři  přicházejí s vlastním pojetím debatní linie v rámci dané teze a debatéři musí být neustále ve střehu. Posuďte sami, jak byste si dokázali poradit s aktuálními tezemi: Evropská unie by měla zavést jednotná pravidla pro fungování trhu práce a Vlády rozvinutých zemí by měly přijmout opatření poškozující vlastní ekonomiku, pokud přispějí k řešení klimatické krize.

V Opavě jsme strávili celý víkend 22. – 24. 10., hostilo nás tamní Mendelovo gymnázium a ubytování poskytla Střední škola hotelnictví a turismu. Víkend uběhl velmi rychle, každý tým absolvoval pět debat, jednu na nepřipravené téma. Anička Šrámková, která se pro účast rozhodla až ve čtvrtek jako náhradnice za nemocnou debatérku, o dvou večerech v Opavě řekla: „Oba dva večery jsme strávili přípravou na debaty, ale i když to bylo náročné, tak mě to debatování začalo dost bavit a určitě bych jela i na další turnaj.“   

DK PONTO